0 507 477 77 00
Sosyal Medya Hesaplarımız

2019 SEO Trendleri Neler Olacak?

2019 SEO Trendleri Neler Olacak?

Yavaş yavaş 2018 yılının sonlarına geliyoruz ve şimdiden gelecek yılı düşünmeye başladık. 2019 SEO trendleri neler olacak sorusunun yöneltilme sebebi aslında belli; arama motoru optimizasyonu devamlı değişen ve gelişen bir sektör. Dolayısıyla bir sonraki yıl için beklediğimiz SEO trendleri mevcut.

Sesli Arama ve Sanal Asistanlar

Sesli arama teknolojisi önümüzdeki iletişim ve bilgi işlem çağı için büyük bir fırsat oluşturuyor. Sanal asistanların giderek çoğalması bunda etkili olurken, Google’a göre daha şimdiden her 5 aramadan 1 tanesi sesli olarak yapılıyor.

2019’da arama pazarındaki bu değişikliklerin devam etmesini, hatta giderek büyümesini bekliyoruz. Peki sesli aramayla SEO’nun ilgisi ne diye düşünebilirsiniz. Aslında ikisi arasında çok önemli bir bağlantı bulunuyor. Klasik yazılı aramalarda insanlar daima kelime odaklı sorgular yapıyorlar. Fakat sesli aramalarda ise devreye cümleler giriyor. Yani ‘hava durumu’ yazmak yerine ‘İstanbul’da yağış var mı?’ şeklinde soruyorlar. Bu yüzden de uzun kuyruklu – long tail dediğimiz anahtar kelimelerin ve doğal bir yazım dilinin önemi artıyor.

2019 yılında muhtemelen geleneksel anahtar kelimeler giderek önemini kaybederken, bunun yerine uzun kuyruklu diye tabir ettiğimiz, cümle şeklindeki ve doğal tondaki kelimeler öne çıkacak. Sanal asistanların gelişimiyle insanlar sesli aramaya ağırlık verirken, arama motorları da daha doğru sonuçlar vermeye çabalayacak ve algoritmalarını buna göre düzenleyecek.

Link İnşası

Link inşasının ve backlink çalışmalarının 2019’da ortadan kaybolması beklenmiyor fakat kaliteli bir link yapısı hiç olmadığı kadar önemli olacak. Yeni yılda veya şu an için backlink çalışması yapmak isteyenlere şimdiden söyleyelim, yeni alacağınız linkler değerli değilse sitenize herhangi bir katkıda bulunmayacak ve otorite durumunuzu geliştirmeyecek. Hatta aldığınız linkler değersiz ise sitenize hiç olmadığı kadar zarar verecekler.

Elbette ki her zaman için en popüler sitelerden link alma şansınız yok fakat sektörünüzle ilişkili sitelerle çalışmak hayati önem taşıyor. Referans trafikleri hâlâ sitenizin organik arama sıralamaları için önemli bir rol oynarken, yapmanız gereken bunları uzun vadeli düşünmek olacak. 2019 yılında uygulanacak olan başarılı bir SEO stratejisi daha çok ‘ilişkiler’ üzerine kurulmalı ve kendinize yeni ortaklar edinmelisiniz.

Kullanıcı Deneyimi

Şu anda dahi önemliyken, 2019 yılında SEO ve kullanıcı deneyimi ilişkisi daha da önem kazanacak. Google zaten bu konuyu açıkça belirtirken, sitelerin ziyaretçilerine daha akıcı bir deneyim sunmaktan başka çaresi yok!

Üst düzey bir kullanıcı deneyimi insanların ziyaret ettikleri sayfalarla etkileşime girmesini sağlarken, bu sayede arama motorları da sitenizi keşfedecek. Bu noktada atılacak ilk adım sitenin hızı, okunabilirliği ve gezinti yapısı olmalı. Bu üç element oldukça önemliyken, daha da ötesi insanlar artık mobil cihazlara ağırlık tanıyor ve mobil uyumluluk da olmazsa olmaz durumda.